Programma's

Programma's

Portefeuillehouder:

Wethouders B. Nijboer en A. Kreule

Programmacoördinator:

Domeinmanager S. Hijlkema

Maatschappelijk doel: De gemeente Raalte wil in 2050 energieneutraal zijn en voldoen aan de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs. Ontwikkelingen op gebied van duurzaamheid gaan snel. Om weer aan te sluiten bij de vele ontwikkelingen willen we onze doelen en ambities actualiseren en dit op basis van opgedane ervaringen en nieuwe kennis en inzichten presenteren in een vernieuwd duurzaamheidsbeleid. Daarnaast vervolgen we het uitvoeren van de benodigde stappen om in 2050 energieneutraal te zijn.

Inhoudelijk

Financieel

Doel:

1. We werken toe naar een toekomstbestendig buitengebied en toekomstbestendige bedrijven door in 2030 op deze plekken 100 Gigawattuur (GWh) aan duurzame energie op te wekken.

Acties:

1.1 in 2024 geven we vervolg aan de update/herziening van het beleid rondom duurzaamheid.
1.2 We nemen deel aan het regionale proces om de afspraken gemaakt in de Regionale Energie Strategie (RES) verder uit te diepen in de RES 2.0.
1.3 We gaan verder met de gemaakte regionale afspraken uit de RES 1.0 en 2.0 als richtinggevend kader.
1.4 We werken/denken pro-actief (mee) aan korte en lange termijn oplossingen op het gebied van netcongestie. Gedacht kan worden aan het optimaal gebruik maken van het huidige netwerk, maar ook bijvoorbeeld aan off-grid oplossingen voor bedrijventerreinen.
1.5 We zetten de samenwerking voort met onze lokale energie-initiatieven. Zij ontwikkelen projecten voor duurzame opwek van onderop. We continueren onze inzet op kennisontwikkeling, netwerkopbouw.
1.6 We ondersteunen duurzame projecten van (mkb) bedrijven en maatschappelijke organisaties met het Energiefonds Raalte.

Toelichting:

N.v.t.

Doel:

2. We werken aan een toekomstbestendige gebouwde omgeving, duurzaam wonen in de wijken en dorpen. We stimuleren en faciliteren initiatieven gericht op duurzame mobiliteit, energiebesparing en aardgasvrije woningen en gebouwen.

Acties:

2.1. Als belangrijk onderdeel van de update/herziening van het duurzaamheidsbeleid geven we verder richting aan de warmtetransitie.
2.2 We continueren de uitvoering van de warmtetransitie. We verkennen welke nieuwe projecten en maatregelen kansrijk zijn om het energieverbruik in de wijken en dorpen verder te verlagen.  
2.3 Ook in 2024 ondersteunen we inwoners die door de gestegen energieprijzen een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Toelichting:

N.v.t.

Doel:

3. We werken aan een gezonde/duurzame, schone leefomgeving, waarbij we inzetten op een hoger percentage hergebruik van verschillende (circulaire) afvalstromen. We zetten in op bewustwording in de samenleving, we communiceren over nut en noodzaak van het scheiden van afvalstromen.

Acties:

3.1 We geven richting aan hergebruik van afgedankt materiaal.
3.2 Een aanpak wordt voorbereid waar we gaan inzetten op gerichtere communicatie om de hoeveelheid (rest)afval te verminderen en tot komen tot een hoger hergebruikpercentage.

Toelichting:

N.v.t.

Doel:

4. We werken toe naar een asbestvrije leefomgeving.

Acties:

4.1 De aanpak voor het saneren van asbestdaken zetten we voort.

Toelichting:

N.v.t.

Overige aspecten

CDOKE-middelen

Tijdelijke regeling Capaciteit Decentrale Overheden voor Klimaat- en Energiebeleid (CDOKE-gelden klimaat). Het doel van deze meerjarige regeling is om de capaciteit (bemensing) te vergroten bij decentrale overheden voor de uitvoering van klimaat- en energiebeleid. De middelen worden als een brede doeluitkering uitgekeerd.

Toelichting

De middelen zijn als meerjarige kredieten opgenomen in de administratie. Voorgesteld wordt de eenmalige bijdragen structureel op te nemen in de begroting 2024 en verder.

Deze pagina is gebouwd op 01/06/2025 09:19:01 met de export van 12/27/2024 16:30:00